miercuri, 18 noiembrie 2015

Tortul copilariei



   Tortul copilariei   Un tort de pus in Rama!:))

  Imi aduc cu drag aminte de bunica mea cea iubita,la care mergeam mereu si la care casa era un paradis de culori si mirosuri ce iti trezea simturile si narile ni se lateau si ni se lungeau dupa bunatatile facute de ea.Nu ii trebuia prea multe ingrediente,dar tot ce facea ea, facea cu multa dragoste fata de nepotii ei si fata de toti cei ce ii calcau pragul.Cum sa nu iubesti acele vremuri si cum sa nu iti doresti ca din cand in cand sa te intorci la acei ani,la mirosul si gustul copilariei!
  Ingrediente pentru blat:
  -6 oua,
  -6 linguri de zahar,
  -4 linguri nuca macinata,
  -3 linguri faina de grau,
  -1 plic zahar vanilat,
  -1 plic praf de copt,
  -1 lingura otet de mere,
  -1 lingura cacao,
  -100 gr.margarina Rama Romania.

  Ingrediente pentru crema:
  -4 oua,
  -1 l.lapte dulce,
  -12 linguri zahar,
  -100 gr.ciocolata,
  -200 gr.faina de grau,
  -1 esenta de rom,
  -200 gr.margarina,
  -2 linguri cacao.

  Ingrediente pentru insiropat si ornat:
  -4 linguri nuca macinata,
  -100 ml.sirop din compot de prune,
  -2-3 prune din compot.

  Mod de preparare pentru blat:
  -Se separa albusurile de galbeusuri si se pun la mixat doar albusurile cu zahar si zahar vanilat,se mixeaza pana se obtine o pasta foarte densa,apoi se  adauga galbenusurile,nuca macinata,cacao,faina de grau,praful de copt stins cu otet si margarina topita la bain marie,se omogenizeaza bine si se toarna compozitia intr-o tava in care se  pune hartie cerata.Se da tava la cuptorul inclazit si se coace blatul la foc potrivit.Cand intra scobitoarea in blat si nu se murdareste inseamana ca blatul este copt.Se scoate si se  lasa sa se raceasca la temperatura camerei.

 Mod de preparare pentru crema :
 -Se pun ouale intr-un vas si se mixeaza.
 -Intr-un vas se pune faina in amestec cu cacao,se omogenizeaza, se adauga 200 ml.lapte dulce fiert si racit la temparatura camerei si se mixeaza pana se obtine o pasta.
 -Intr-o oala se toarna restul de lapte,zaharul,ouale batute,compozitia obtinuta din faina,lapte si cacao,ciocolata topita la bain marie si se fierbe totul la foc potrivit,amestecand mereu,pana se obtine o crema foarte densa.Cand se arunca bule deasupra compozitiei,oprim focul,se adauga margarina si se amesteca pana se incorporeaza .

 Cand blatul s-a racit se taie in trei foi pe orizontala,se pune o foaie pe platou,se insiropeaza cu patru linguri de sirop de compot de prune si se toarna cam 30% din crema.Se mai pune o foaie,se insiropeaza si se mai pune 30% din crema.Se pune si ultima foaie,se insiropeaza,se toarna restul de compozitie peste tort si se intinde peste tot.Se poate folosi un cutit zimtat,sa iasa ornat in mod placut.Se stropeste apoi cu nuca macinata si se orneaza cu felii de prune din compot.Sa aveti pofta dragilor!














 
 

5 comentarii: